Österkorsbergas Idrottsförening (ÖIF)

bildades den 15 januari 1932. Det idrottsliga intresset inom föreningen var först och främst fotboll, men under senare hälften av 1930-talet omfattade föreningen även gymnastik, simning, terränglöpning, gångsport och skidåkning.

Föreningens första uppgift, efter bildandet, blev att anskaffa en fotbollsplan. Ett markområde på en åker strax öster om samhället arrenderades. Anläggningen kom i stort sett att bestå av ett par mål åkermark. Planen togs i bruk 1933 och föreningens förhoppning att det vi idag kallar ”Gamla Fotbollsplanen” endast skulle vara en tillfällig plan, medan den nya planen färdigställdes, blev istället en 20-årig epok i ÖIF:s historia. Orsaken var 30-talets ekonomiskt dåliga tider i vårt land samt andra världskriget åren 1939-45.

1949 arrenderades istället Salomonslyckan och efter tre år och många timmars ideellt arbete var planen med tillhörande klubb-stuga färdig och invigdes den 20 juli 1952.

1968 satte föreningen upp belysning runt planen för att det skulle vara lättare att bedriva träning längre in på hösten. I januari 1975 startade föreningen tillbyggnaden av ett klubbrum med tillhörande utrymmen, bland annat kök och ett nytt domarrum, då detta länge hade stått på önskelistan. Man rev även ut de gamla duscharna och ett domarrum och gjorde ny dusch och toalett.

Någon anläggning för den breda allmänheten fanns ännu inte i samhället, därför kom ett elljusspår upp på dagordningen. 1978 stakades det ut en 2,5 km lång slinga i ett skogområde i utkanten av samhället.

1981 byggdes det en grusplan i anslutning till idrottsplatsen. Detta var något föreningen hade önskat sig sedan mitten av 1970-talet. I samband med att man byggde grusplanen flyttades belysningen från gräsplanen till grusplanen. Den 27 februari var det invigning av den nya grusplanen, som även nyttjas flitigt av andra lag från kommunen.

Hösten 1991 gjorde föreningen en ordentlig upprustning av gräsplanen, då man dressade den och sådde igen vissa delar.

Sammanfattningsvis kan man säga att föreningen har tillgång till en mycket bra anläggning för idrottsutövning, men det finns alltid nya projekt att sjösätta.

Med hjälp av föreningens ideellt arbetande medlemmar kan projekt förverkligas även i framtiden
Uppdaterad: 12 JUL 2009 22:07 Skribent: Stefan Augustsson

Matcher/Serietabell

Bildresultat för smålands ff

Bli Medlem i Österkorsberga IF nu!

besöksräknare
Antalet Besökare